Четири лоши финансови навика, които могат да наранят отношенията с половинката ви
14.04.2017 | 09:55
econ.bg
Четири лоши финансови навика, които могат да наранят отношенията с половинката ви
Ако искате да задълбочите отношенията си с вашия приятел или приятелка и да мините на по-високо ниво, то воденето на честни финансови разговори, трябва да е сред основните ви приоритети

Финансовите причини са сред основните, водещи до раздяла или влошаване на отношенията в една двойка. Ето четири лоши финансови навика, които да промените, освен ако не искате да имате проблеми с половинката си:

1. Избягвайте финансови разговори

Основното в една връзка е доверието и честността. Ако искате да задълбочите отношенията си с вашия приятел или приятелка и да мините на по-високо ниво, то воденето на честни финансови разговори, трябва да е сред основните ви приоритети. Трябва да сте сигурни, че сте на една и съща лодка с половинката си, по отношение на финансите ви, за да може заедно да вървите в „правилната“ посока. 

Много двойки избягват да говорят за финанси, като определят тази тема като „табу“ и си мислят, че така ще решат разногласията си. Това обаче, може да доведе само до проблеми в бъдеще.

2. Пазите финансови тайни

Може би е нормално да имате известни тайни по отношение на вашите финанси от родителите си. Трябва да преосмислите тази концепция обаче, когато става въпрос за вашата половинка.

Добре е да имате представа, колко изкарва вашата половинка, както и обратното, вашата половинка да знае какви са вашите доходи, спестявания, задължения и др. В противен случай, рискувате сериозни проблеми, а често и дори раздяла, когато финансовите ви тайни излязат наяве. А това, рано или късно ще се случи.

3. Не си правите общ бюджет

Първата стъпка към организиране на вашите общи финанси е изготвянето на бюджет. Може би вече си имате изграден такъв. Включва ли той двама души? Ако не, помислете да го реорганизирате, по начин, който е подходящ за съвместния ви начин на живот.

Това ще даде повече яснота във финансовата посока, в която се движите, както за вас, така и за вашата половинка.

4. Нямате спестявания

Седнете и обсъдете с партньора си кратко- и дългосрочните си цели. Планирате ли съвместни ваканции или пък закупуването на дом. Искате ли да се пенсионирате по-рано? Изобщо всички значими във финансово отношение въпроси. Това може само да заздрави връзката ви и да повиши шансовете да останете заедно дълго време. Не крийте спестявания и не си правете „тайни сметки“.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти