Чобанов: Емитираме ценни книжа за около 3 млрд. лв.
20.03.2014 | 17:31
Чобанов: Емитираме ценни книжа за около 3 млрд. лв.
Правителството ще избере най-подходящото време, за да излезе на пазара

Емисията на ценни книжа, която предстои да емитираме, е около 3 млрд. лв. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов на среща с бизнеса и местната власт в Стара Загора. По думите му тези действия нямат нищо общо с изборите, тъй като това е заложено в стратегията за управление на външния дълг.

Той увери, че правителството внимателно следи сложната ситуация и динамиката на пазарите и щяло да избере най-подходящото време, за да излезе на пазара на ценни книжа, както и избора на валута и дългосрочността на емисията.

Той обясни, че въпросните 3 млрд. лв. ще са за рефинансиране на старата емисията от 2002 г., както и на други емисии с падеж тази година.

Финансовият министър е увери бизнеса, че правителството ще направи всичко възможно да минимизира ефектите от кризата в Украйна.

„Хубавото е, че българската икономика и българските предприемачи показаха в годините на кризата, че много бързо се преориентират, намират нови пазари“, похвали Чобанов бизнеса.

Той посочи, че заедно с Българската банка за развитие държавата ще оцени експортния потенциал и възможностите на държави, незасегнати от кризата в Украйна. Помощ ще се окаже и чрез Агенцията за експортно застраховане.

Министърът отхвърли опасенията, че някои общински проекти по програмата „Региони в растеж и развитие“ можели да останат на хартия поради мудност и липса на капацитет на общините.

„През юни ще направим преглед как се изпълняват проектите и ако има такива, които още не са обявили процедурите по закона за обществените поръчки и не е реалистично да бъдат изпълнени до края на годината, средствата ще бъдат пренасочени към други обекти и програми“, увери финансовият министър.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти