Шефът на БАИ оспорва данни на БНБ за спад на инвестициите
09.01.2017 | 12:55
econ.bg
Шефът на БАИ оспорва данни на БНБ за спад на инвестициите
По думите му за първите десет месеца е посочена цифра, която надминава нивото от цялата година

2016 година бе успешна година от гледна точка на Българската агенция за инвестиции (БАИ), а данните за спад на инвестициите през първите 10 месеца, огласени от БНБ, не са много коректни. Това заяви директорът на агенцията Стамен Янев пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за първите десет месеца е посочена цифра, която надминава нивото от цялата година.

"Цифрите от БАИ са следните - през 2015 имаме 12 сертифицирани проекта, тоест големи инвестиции, зад които държавата е застанала и ще ги подкрепи, на стойност 189 млн. лв., а през 2016 имаме 24 сертифицирани, завършени и стартирани проекта на стойност 389 млн. лв., които ще разкрият над 4 700 нови работни места, като има и 25 проекта, които са започнати през 2016, но още не са сертифицирани, поради различни административни процедури и имат потенциал за нови 456 млн. лв. и 5 700 нови работни места", каза Янев.

Според него трябва да се отчита фактът, че БНБ отчита всеки един трансфер, идващ като чуждестранна инвестиция и тук се включват и всякакви трансфери на пари от чужбина.

"За мен е важно да има такъв тип инвестиции в страната, които трудно могат да излязат - производства, установяване на големи офиси на големи компании с перспектива за развитие и на младите хора в България", допълни той.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти