Шефът на БНЕБ отрече манипулации при търговията на ток
10.10.2018 | 10:55
econ.bg
Шефът на БНЕБ отрече манипулации при търговията на ток
Направеният анализ, по думите му, показва, че през същия период има поскъпване и на европейските пазари. В страната ни пък един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт

Няма манипулации при търговията на ток на борсата. Това каза в интервю за БНР (програма Хоризонт) изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Според него, по-високите цени в някои от дните през последните седмици се дължат по-скоро на липсата достатъчно опит на част от търговските участници.

Направеният анализ, по думите му, показва, че през същия период има поскъпване и на европейските пазари. В страната ни пък един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт. Освен това част от търговците са имали дългосрочни договори за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември, което е довело до купуване и продаване на електроенергията по по-високи цени, каквито са цените на електроенергията при краткосрочните сделки, обясни Константинов:

"Правилно или не това поведение не е опит за манипулация. То по-скоро е на определени търговски участници да заместят електрическата енергия и да попълнят тази празнота в периода на доставка под двустранните си договори. Повечето търговски участници нямат голям опит в борсовата търговия с електрическа енергия и може би затова се получава недотам добро предвиждане какво ще стане, когато по средата на месеца поради планов годишен ремонт са прекратят определени доставки".

 

 

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти