Шеф на Google ще посети Северна Корея
03.01.2013 | 14:55
Шеф на Google ще посети Северна Корея
Не се знае официалната причина за визитата

 

Изпълнителният председател на Google Ерик Шмид планира посещение на Северна Корея. За това са съобщили южнокорейските власти, информира „Би Би Си“.

Точната причина за пътуването на Шмид не е напълно ясна. Според спекулациите на световните медии, визитата ще е част от хуманитарна мисия по инициатива на американския политик Бил Ричардсън. Бившият губернатор на Ню Мексико отдавна се опитва да павира път на разбирателство с изолираната страна с комунистически режим.

Достъпът до интернет е силно ограничен в Северна Корея, въпреки че настоящият президент Ким Чен Ун обяви желание за развитие и разгръщане на технологиите и науката в страната.

От Google все още не са дали какъвто и да е коментар по излязлата информация.

“Мисля, че цялата идея на посещението е свързана с общата концепция на Google да разгърне интернет пространството в света“, изтъква Питър Бек от южнокорейската неправителствена организация Asia Foundatiоn. Северна Корея е последната територия, която трябва да бъде „отключена“ в този смисъл“.

Самият Чен Ун направи официално обръщение по държавната телевизия за пръв път в политиката на страната от 19 години насам. По думите му 2013 ще бъде година на сериозни промени, която ще трансформира изолираната азиатска държава в икономически гигант. Той призова и за край на конфронтациите между Северна и Южна Корея, макар и да уточни, че военната мощ и развитието на армията остават приоритет.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти