Шойбле вижда риск от прекалено ниските лихвени ставки в световен план
03.05.2017 | 09:45
econ.bg
Шойбле вижда риск от прекалено ниските лихвени ставки в световен план
Прекалено разхлабената парична политика в много региони не е полезна, тъй като насърчава самодоволството в страните, вместо да подчертава необходимостта от провеждането на икономически реформи, посочи Шойбле

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди във вторник, че ниските лихвени равнища в редица части на земното кълбо представляват риск и централните банки трябва да приемат стратегии за постепенен отказ от прекалено стимулиращите политики, съобщава БНР. 

Прекалено разхлабената парична политика в много региони не е полезна, тъй като насърчава самодоволството в страните, вместо да подчертава необходимостта от провеждането на икономически реформи, посочи Шойбле, цитиран от “Уолстрийт Джърнъл“. Неговите коментари идват на фона на започналия от Федералния резерв на САЩ цикъл на затягане на паричната и лихвена политика, докато Европейската централна банка продължава да се придържа към политиката си, която според нейните критици се смята за твърде стимулираща. 

През миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги даде да се разбере, че европейските централни банкери все още не са готови да обмислят намаляване на стимулите, осигурявани от банката от средата на 2014-а година насам, въпреки нарастващите сигнали за засилване на икономическия растеж в еврозоната през последните месеци. 

Рекордно ниските лихвени проценти на ЕЦБ са доста дискусионни в Германия, където хората са ядосани от намаляването на доходността на техните спестяванията, докато изпълнителните директори на банките се притесняват, че ниските лихвени проценти изяждат част от техните печалби. Някои икономисти пък посочват, че политиката на “евтини пари“ увеличава и рисковете от потенциално надуване на ценовия балон, като например на акциите на фондовите борси или на жилищния пазар. Волфганг Шойбле също така отбеляза, че големите банки настояват за регулация, която да ограничи потенциалните щети от кризи.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти