Ще изнасяме олио, пшеница и птиче месо за Ирак
21.11.2012 | 16:50
Ще изнасяме олио, пшеница и птиче месо за Ирак
Предстои договорирането на експорт на слънчогледово олио на стойност 100 млн. евро

Ирак има интерес към закупуването на селскостопанска продукция от България. Това заяви министърът на земеделието на страната Н. Пр. Езулдин Абдула Хюсен Алдола след днешната си среща с българския министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Срещата между двамата се проведе в София, в сградата на МЗХ.

Интересът на Ирак е предимно към закупуването на пшеница и месо. Основните нужди на азиатската държава са свързани с недостига на пшеница, живи животни, птиче месо, олио, млечни продуки, както и на горски специалисти, хидроинженери и селскостопанска техника. Иракският министър информира, че се интересуват от нашето животновъдство, механизацията на селското стопанство и напояването ни, посочват от МЗХ.

В петък (23 ноември 2012 г.) ще се проведе форум, на който бизнесът ни ще запознае иракската делегация с възможностите на аграрния и животновъден сектор у нас. По време на визитата си иракската делегация ще посети и големи предприятия за птиче месо и олио, като целта е те да се уверят във възможностите на нашата индустрия.

Министър Найденов съобщи, че се подготвя дългосрочно търговско споразумение за износ на слънчогледово олио за Ирак на стойност 100 млн. евро. В момента се работи по финализирането на договора. "Ако интересите ни съвпадат, може да увеличим стокообмена", посочи още българският министър по време на срещата. По думите му България е готова да помогне на Ирак в прехраната и земеделието.

Още, че през 2009 г. общият размер на стокообмена със селскостопански стоки между двете държави е възлизал на около 6 млн. долара. Само за първите девет месеца на 2012 г. той е нараснал многократно и се очаква да надмине 200 млн. долара. Българският министър посочи, че реално за няколко години експортът от България за Ирак е нараснал 30 пъти.

Основната цел на срещата е да се възобновят добрите икономически връзки, както е било в миналото, добави още той.

На срещата беше договорано още страната ни да приеме иракски студенти и специализанти на обучение, както и да бъдат изпратени наши хидроинженери в Ирак. Обсъдено е и сътрудничество в горския сектор.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти