Ще има два пъти по-малко кандидат-студенти у нас след 5 години
01.11.2011 | 18:44
Ще има два пъти по-малко кандидат-студенти у нас след 5 години
Едва 12,5% от населението на България е на възраст под 15 години

Два пъти по-малко ще бъдат кандидат-студентите в България след 5 години, прогнозира Петър Славейков, декан на Геолого-географския факултет (ГГФ) към Софийския университет (СУ) "Свети Климент Охридски", цитиран от Dariknews.bg.

80 000 души са кандидатствали в 52 български висши учебни заведения през 2011 г., а през 2016 г. се очаква те да бъдат едва 40 000. Причината е, че едва 12,5% от населението на страната е под 15-годишна възраст.

"Цялата образователна система в близко бъдеще ще изпитва огромни трудности, защото тя не може да работи без този контингент", добави проф. д-р Славейков, който е и кандидат за обявеното ректорско място в СУ.

През 2016 г. ще завършат гимназия децата, които са родени през 1997 г., като техният общ брой е 67 000. Значителна част от учениците, завършващи осми класм не продължават гимназиалния курс.

По тази причина деканът на ГГФ апелира да се предприемат спешни мерки. Според него е съвсем логично преподавателите на СУ да посетят на място бъдещите студенти, след като имат претенции към тях.

Друг аспект на темата е потенциалното откриване на филиали на българските университети в съседни държави като Гърция и Турция. В България има голям брой филиали на чуждестранни ВУЗ-ове, а българските висши училища нямат нито един в чужбина.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти