Ще можем да се договаряме за по-евтино парно
02.02.2014 | 13:18
Ще можем да се договаряме за по-евтино парно
Промени в Закона за енергетиката ще позволяват на домакинствата да спестяват до 10 млн. лева годишно

 

Промени в Закона за енергетиката предвиждат абонатите на топлофикационните дружества да могат лично да се договарят за по-добри цени директно с топлинните счетоводители. В момента таксата за услугата дялово разпределение на топлина се плаща заедно със сметката за парно на топлофикация, а тя превежда парите на топлинните счетоводители и не подлежи на обсъждане от сградите, които фирмата за дялово разпределение обслужва.

Потенциалните изгоди за потребителите могат да бъдат например безплатно инсталиране на уреди за измерване, безплатно дистанционно отчитане или намаляване на таксата за топлинен уред.

Освен това абонатите на парно ще могат да се отказват от топлинния счетоводител и сами да калкулират сметките си за топло. Условието е всеки в общата сграда да е съгласен с това. Така семействата ще спестят сума, равна на таксата на техния счетоводител, умножена по броя на радиаторите в дома им. Сега целият разход на домакинство за услугата топлинно счетоводство, заедно със закупуването на уредите, е между 20 и 30 лева годишно, изчисляват от bTV.

Аритметиката показва, че при около 570 хиляди абонати с парно в страната, общият ресурс, който биха спестили домакинствата от услугата дялово разпределение, е над 10 милиона лева на година. Но това е само при положение, че във всяка сграда има пълно съгласие за друг начин на отчитане на топлото.

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти