Ще обменяме ускорено ДДС-информация с Гърция и Румъния?
01.10.2009 | 12:49
Ще обменяме ускорено ДДС-информация с Гърция и Румъния?
Ръководителите на балканските данъчни администрации се срещнаха в София

Регионална конференция с участието на ръководителите на данъчните администрации на Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Словения, Турция и Черна гора се проведе днес в София. На конференцията присъстваха представители на Интраевропейската организация на данъчните администрации - ЙОТА.

Основната тема на конференцията беше посветена на данъчния контрол. Обсъдени бяха и механизмите за обмен на информация между приходните агенции в региона. Участниците в конференцията одобриха и меморандум за взаимно сътрудничество. 

Българската НАП (Национална агенция по приходите) представи свои добри практики в контролно-ревизионната дейност като явните наблюдения в търговските обекти, мобилните групи на НАП и Агенция „Митници", които следят за въвеждането на територията на страната на рискови стоки, свързването на информационните системи на митниците и приходната агенция и политиките за анализ на риска от укриване на данъци. От НАП посочиха, че вече изпълняват специална програма за ускорено възстановяване на ДДС на големи фирми, които са с добра данъчна история.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов предложи да се изгради по-бърз и ефективен механизъм за обмен на ДДС информация между България, Румъния и Гърция. Използваната в целия Европейски съюз система за обмен на ДДС информация - ВИЕС изисква 3 месеца, за да се получат данни за конкретни транзакции. Това често води до закъснения във възстановяването на ДДС на български компании, които търгуват с контрагенти от Гърция и Румъния.

Предложението на Стефанов е да се създаде специален ред за ускорен обмен на ДДС информация между България, Румъния и Гърция, защото голяма част от търговския оборот на българските дружества минава през тези две съседни страни, информира пресцентърът на приходната администрация.

„Икономическата криза се отразява сериозно на държавите на Балканите. Всички данъчни администрации в региона имат проблеми с приходите.  На тази конференция обсъдихме възможности за подобряване на контролно-ревизионната дейност. Очаквам в разумен срок да постигнем и договореност с колегите от Гърция и Румъния за по-бърз обмен на ДДС информация", каза на конференцията Красимир Стефанов.            

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти