Ювелирите търсят по-малко злато през третото тримесечие
21.11.2017 | 17:15
econ.bg
Ювелирите търсят по-малко злато през третото тримесечие
Инвеститори са закупили 17 тона злато по-малко спрямо 2016 година

Забелязва се намалено търсене на злато от големите производители на бижута през третото тримесечие на 2017 година. Статистики, предоставени от екпертите на Tavex, показват, че инвеститори са закупили 17 тона злато по-малко спрямо 2016 година.

Като основна причина специалистите сочат значителния спад в продажбите на златни изделия в Индия, заради новите данъци върху бижутата, както и променените закони за внос и износ на материали над 22 карата.

Един от основните фактори за намаленето търсене на благодордния метал е повишената му цена, заради нововъведения данък „лукс" в Индия, който се начислява на 3,3%. Преди да влезе в сила новата данчъчна ставка за тази година, таксите, заедно с данъците и сервизните услуги за производството на едно златно бижу, бяха на стойност 12.4%, докато в момента, те възлизат на 14%. Повишената цена за производителите на златни изделия в Индия, където се намира половината от цялата наличност на метала в света, няма как да не повлияят на международните пазари, коментират експерти.

Сред другите причини, които доказано влияят на продажбите на златото, е забраната за износ на злато над 22 карата извън Индия, която бе приета този август. Целта на новия закон е да спре обратния внос на благордния метал, който се продава извън страната и след това се връща обратно на по-занижена цена. Дори необходима, забраната със сигурност влияе негативно на продажбите на злато в цял свят, както предвиждаха и прогнозите.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти