Явор Куюмджиев: Цената на парното може да намалее
31.01.2014 | 16:18
Явор Куюмджиев: Цената на парното може да намалее
Това, според депутата, зависи от цената на газа

Цената на парното е пряко свързана с цената на газа. Така, ако изпълнителната власт договори по-добри условия за доставка на газ, е възможно и цената да се задържи или да намалее. Това заяви заместник-председателят на комисията по енергетика в парламента Явор Куюмджиев.

Ново поевтиняване на тока за битовите потребители обаче не е реалистично оттук нататък, заяви той. Депутатът не може да си обясни твърденията на големите предприятия, които се оплакват от цените, тъй като това е пазар, съобщава iNews.

Така например от 2000 мегавата производствена мощност на АЕЦ "Козлодуй" 1600 отива за регулиран пазар и се продават на много ниска цена от 18 лева за мегаватчас. Останалите 400 се предлагат на свободен пазар чрез търгове. Несериозно е да се прави връзка между свободен и регулиран пазар", коментира той.

Твърде проблемен, според него, остава въпросът за АЕЦ "Белене". От една страна трябва да се довърши анализът на ситуацията, в която предишното управление е оставило проекта. Тя е изключително тежка, включително и искът към НЕК от "Атомстройекспорт", цитиран от в. "Труд".

От друга страна — трябва да се намери сериозен стратегически инвеститор, който да поеме своя дял от собствеността, както и отговорността за строежа на централата и нейната експлоатация.

Куюмджиев оцени думите на Йордан Цонев, че ако има сигурен инвеститор, ДПС би преразгледало своята позиция, като "добър сигнал" към БСП.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти