Японска фирма с интерес да използва Пристанище Бургас
27.01.2011 | 09:38
Японска фирма с интерес да използва Пристанище Бургас
Министър Трайков представи пред висшия мениджмънт на "Сумитомо кемикъл" възможностите на бургаското пристанище да поеме допълнителни товари

Пристанище Бургас може да бъде отправна точка за транспортиране на продукция на японската "Сумитомо кемикъл" към Централна и Западна Европа. Разговори за това проведоха в Токио министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и старшия изпълнителен директор на "Сумитомо кемикъл" Йошимаса Такао.

Министър Трайков представи пред висшия мениджмънт на "Сумитомо кемикъл" възможностите на бургаското пристанище да поеме допълнителни товари и параметрите на работа на порта.

Разговорът за логистичното осигуряване на японска продукция през пристанище Бургас за Централна и Западна Европа се провеждат в момент, когато "Сумитомо кемикъл" обмисля най-подходящите възможности за превоз на своите изделия към Европа. От друга страна, позиционирането на България като входна врата за стоките от Азия към ЕС е една от целите в новата икономическа стратегия на страната.

България може да бъде врата към Европа за страните от Централна и Източна Азия, подчерта и министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Банри Кайеда по време на разговора си с министър Трайков Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на японските инвестиции в България. Към министерството на икономиката, търговията и индустрията в Токио работи специален фонд, чиято цел е да улеснява инвестициите на японския бизнес в областта на ВЕИ в чужбина. От фонда са готови да подпомогнат "Тошиба" за осъществяването на техния проект край Ямбол. Компанията вече заяви, че започва изграждането на 10-мегаватов соларен парк на стойност 37.6 млн. евро край Ямбол. Очаква се съоръжението да влезе в експлоатация още през тази година, информира пресцентърът на МИЕТ.

По време на посещението в Токио заместник-министър Евгени Ангелов разговаря и с Хидео Найто, директор на департамента за Европа, Близкия изток и Африка на Японската банка за международно сътрудничество. Банката е популярна с трайния си интерес към нашата страна - от години тя финансира проекти на японски компании в България - разширяването на софийското метро, изграждането на контейнерните терминали на пристанищата във Варна и Бургас, рехабилитацията на блокове I-IV в ТЕЦ "Марица изток" II и други. Преструктурирането на енергийния сектор бе един от акцентите в разговора на заместник министър Ангелов с Хидео  Найто.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти