"БТ Инвест ГмбХ" е новият собственик на "Булгартабак"
31.08.2011 | 11:21
"БТ Инвест ГмбХ" е новият собственик на "Булгартабак"
АПСК обяви австрийката компания за победител в конкурса за приватизация на холдинга. Сделката трябва да бъде сключена до 15 дни

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) определи австрийската "БТ Инвест ГмбХ" за победител в конкурса за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на"Булгартабак - Холдинг" АД, София.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор. В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

БТ "Инвест ГмбХ" предложи цена от 100.1 млн. евро, инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителен срок от пет години - 5000 тона за всяка от петте години, припомнят от АПСК.

В заключение се посочва, че не отговаря на истината твърденията в медиите за за запорирани акции на "Булгартабах Холдинг" или дъщерните дружества, подлежащи на приватизация.

Припомняме ви, че вчера браншовите синдикати в цигарения холдинг взеха решение да протестират срещу приватизацията на дружеството в петък пред сградата на АПСК. Това съобщи пред "Хоризонт" Христо Япраков от "Подкрепа". Той добави: Исканията ни винаги са едни и същи - спиране на процедурата. Критериите, заложени в процедурата, предположиха това, което се случи - да остане само един купувач. Това не е правилният начин за приватизация на холдинга.

Парафиран проект за продажбата на "Булгартабак" ще бъде внесен съвсем скоро в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Това съобщи на брифинг в НС изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов, предаде Агенция "Фокус".

По повод готвените от синдикатите протести срещу приватизацията, той заяви, че още в началото, когато АПСК, е обявила процедурата за приватизация на "Булгартабак", те са заявили, че са против и отстояват тази позиция до край: Те явно изпълняват своето обещание, аз ги разбирам, те си имат своите права и явно това е начинът да ги защитят.

Според оценката на консултанта дадената сума отговаря на цената, която струва дружеството, продавайки бизнеса. Ако ние продаваме активите или собствеността, тогава ние нямаше да поставим условия, а щяхме само да търсим цена, каза шефът на АПСЛ. Той допълни, че считата, че агенцията и Надзорният й съвет са си свършили работата, поемайки ангажименти, целящи запазване и развитие на дейността на холдинга. 

За това защо от БСП поискаха спиране на сделката може да прочете тук.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти