"Булгаргаз" заплашва, че ще спре подаването на газ за топлофикациите
16.12.2014 | 17:00
"Булгаргаз" заплашва, че ще спре подаването на газ за топлофикациите
От газовия доставчик искат компаниите да изплатят задълженията си към него

От „Булгаргаз“ заплашват, че ще ограничат или напълно ще спрат подаването на синьо гориво за топлофикациите, ако дружествата не изплатят задълженията си към компанията. Според началникът на отдел „Търговия“ в газовия доставчик Иван Иванов няма друг начин за въздействие върху топлофикационните дружества.

От своя страна от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) смятат, че до спиране на някоя от компаниите няма да се стигне. По думите на Димитър Димитров от регулатора през активния сезон топлофикациите акумулират сериозни приходи. Той посочва, че благодарение на това ще има и по-редовни плащания към „Булгаргаз“, информира БНТ.

Заедно с това от ДКЕВР обявиха, че са притеснени от планираното количество за добив от находището в Чирен. От структурата смятат, че запасите не биха били достатъчни при подобен добив.

"Това е нормална практика. Няма нищо тревожно и обезпокоително, че ние искаме да добием тези количества", посочва Иванов. "Дори и да добием 240 млн. газ през първото тримесечие, каквито са нашите намерения в находището в Чирен, ще останат наличности от 140 млн. тона газ", казва още той.

От регулатора коментират, че 140 до 160 млн. тона биха били достатъчни за предотвратяване на евентуална газова криза. Към момента обаче от комисията не виждат предпоставки за възникване на такава.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти