„Булгаргаз“ заплаши топлофикациите с ограничаване на природния газ
30.10.2014 | 13:05
„Булгаргаз“ заплаши топлофикациите с ограничаване на природния газ
Дружествата не плащат достатъчно, за да може газовата компания да купува синьо гориво

Всички топлофикационни дружества не плащат за доставките на природен газ в момента и това е накарало „Булгаргаз“ да обяви, че ще им ограничи доставките на синьо гориво. Доставките се очакваше да бъдат ограничени с 50% тази сутрин, но това не се случи, обясни пред БНР директорът на плевенската топлофикация Валентин Терзийски,

Трябваше от 8.00 часа тази сутрин да има 50 процента намаляване на количествата подаване към топлофикационните дружества. Редуцирането не бе осъществено, заяви той. Масово топлофикационните дружества не плащат необходимите суми на „Булгаргаз“, за да може компанията да заплати за получавания природен газ, обясниха от газовата компания пред Econ.bg.

Най-малко постъпления дружеството получава от топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, категорични са оттам. Макар и малки суми газовият доставчик получава в момента топлофикациите в София и Русе. В момента столичното парно, което е и най-голямата топлофикация у нас, дължи на „Булгаргаз“ и БЕХ над 500 млн. лева

В случая не става въпрос за ограничаване на доставките на природен газ по технически причини. Нямаме проблеми и получаваме необходимите количества от Русия, обясни и директорът на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. Той уточни, че налягането по газопровода все още не е напълно нормализирано, но няма проблем с доставките. При спирането им ние първи ще приложим плана за действие при кризи. Такава обаче в момента няма, успокои Темелков. Според него спорът между „Булгаргаз“ и топлофикациите е чисто търговски и не е свързан с евентуална газова криза.

Как ще посрещнем една нова газова криза евентуална зависи и от готовността на дружествата в сектора. Според закона топлофикациите трябва да имат запаси от алтернативно гориво – мазут, за да могат да продължат да работят ако им бъдат спрени доставките. Запасите от мазут за всяко дружество трябва да са за поне 5 дни. Финансовото състояние на дружествата е доста тежко, обясни Терзийски.

Ако се стигне до газова криза, смятам, че този път ситуацията ще бъде доста по-драматична, смята още експертът.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти