"Булгаргаз" има да взима 171 млн. лв. от топлофикациите
26.10.2012 | 17:17
"Булгаргаз" има да взима 171 млн. лв. от топлофикациите
Най-много дължи столичното дружество. "Булгаргаз" ще тегли кредит за покупката на руски газ

Задълженията на топлофикациите към "Булгаргаз" могат да станат причина доставчикът да не може да покрива своите задължения. Изпълнителният директор на държавната компания Димитър Гогов уточни, че до топлофикационните дружества не са платили 171 милиона лева, 134 от тях са дълг на столичното парно. Това става ясно от информацията на БНР.

Гогов добави:

"Има възможност ние да не сме в състояние да си изпълним лицензионните условия да доставяме газ не само на "Топлофикация София", а на повече от нашите потребители. И това нещо е в резултат на влошеното ни финансово състояние поради това, че продаваме под себестойност и поради това, че имаме голям обем на несъбрани вземания. Отново казвам, социална политика с търговски дружества за мен не се прави".

Най-точният и най-ясен изход от цялата ситуация, макар че сигурно е болезнен и много скъп, е преминаването към индивидуално мерене и отговорност. Или съвкупност от много ползватели, но с една отговорност, която да позволява същия начин на действие, какъвто се позволява при ползване на електрическа енергия, телефонни услуги, вода". Това стана ясно още от думите на шефа на "Булгаргаз", информира Дарик радио.

Според Богомил Николов от "Активни потребители" обаче системата не позволява абонатите да се изключват индивидуално: "Принципът, че който пие, трябва да плаща, е безспорен. Въпросът е защо най-големите длъжници не са спирани, начело със Софийския университет с милион и 300 хиляди".

Общественият доставчик ще тегли заем, за да разплати стари задължения си към руската компания "Газпром" стана ясно още днес. За каква сума точно става дума Гогов не коментира. "Компанията няма избор и ще търси заем, тъй като съгласно лицензията, задължени сме да осигурим непрекъснатост на доставките".

Преговорите по новия договор с руснаците за доставка на природен газ са почти приключили. Шефът на "Булгаргаз" обаче не пожела да разкрие детайли. Той коментира само, че цените на  доставките, които се очаква да влязат в сила от 1 януари догодина, ще бъдат такива, че ще е по-изгодно тогава да бъдат запълвани обеми в хранилището в Чирен, информира телевизия "България он еър".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти