"Булгаргаз" със загуби от 30 млн. лв. заради ценовата разлика в курса на долара
21.03.2015 | 13:57
econ.bg
"Булгаргаз" със загуби от 30 млн. лв. заради ценовата разлика в курса на долара
Дружеството ще събира дълговете си по съдебен път

Булгаргаз може да реализира загуба от 30 млн. лв.от ценовата разлика в курса на долара. Това обясни по време на изслушване в рамките на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно рекулиране (КЕВР) Иван Иванов от газовото дружество. Той обясни, че по време на подаване на заявлението курсът на долара е бил 1,66 лв. докато сега е над 1,80 лв., информира 3e-news.

Иванов коментира, че според изискването на съответната наредба, заявлението за цените към регулатора се подава 90 дни по-рано, като според изискванията се отчита курсът на долара към момента на подаване на заявлението, но без да се отчита дали той поскъпва или поевтинява до излизане на самото решение на регулатора. В този смисъл той постави въпроса дали не може да се вземе предвид появилата се разлика. В отговор Димитър Димитров от КЕВР заяви, че няма как регулаторът да наруши собствените си разпоредби.

„Разликата в цената звучи сериозно. Сериозно звучи и намерението за промяна на Наредбата, но няма как комисията да наруши собствените си разпоредби“, беше категоричен Димитров.

Той добави, че за него тези разчети не са коректни, защото и досега е имало такива разлики.

Иван Иванов каза още, че дружеството се ориентира към съдебни действия за събиране на вземанията за доставка на природен газ.

От компанията посочиха, че в момента, в който се заведе съдебно производство топлофикационните дружества реагират моментално. 

„Тези мерки, които са предвидени за договора за доставка на природен газ, са ясни. Ориентираме се към съдебни действия на събиране на вземанията“, подчерта той.

По думите му с топлофикационните дружества се обсъждат възможностите за заплащане на задълженията за доставяне на природен газ.

„Както е известно през зимните месеци задълженията на топлофикационните дружества растат. По отношение спирането на топлофикационните дружества ние си даваме сметка за пораженията от едно такова действие, както и отражението върху потребителите, които са училища, болници детски градини и др.“, подчерта Иванов. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти