"Булгаргаз" ще иска под 14% поскъпване на газа
11.09.2018 | 10:45
econ.bg
"Булгаргаз" ще иска под 14% поскъпване на газа
Предварителните разчети на "Булгаргаз" бяха за ръст от 14,34 на сто в цената при измерване на количествата като обем и с 15,22 процента - при цена за енергия - 5,75 лв.

Природният газ да поскъпне от октомври с по-малко под 14 на сто, ще предложи държавният обществен доставчик "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране следващата седмица. Последните анализи на международните пазари и разчетите са позволили да се намали цената на синьото гориво за вътрешния пазар под прогнозираното преди месец увеличение, макар и с малко. 

Предварителните разчети на "Булгаргаз" бяха за ръст от 14,34 на сто в цената при измерване на количествата като обем и с 15,22 процента - при цена за енергия - 5,75 лв. Сега обаче повишението е сведено до 13.89 на сто за цена в кубични метри и с 14,87% - при стойност в мегаватчас. Снабдителят обяснява, че поскъпването се дължи на очакваните повишения от руския доставчик "Газпром" цени, на по-високия курс на щатския долар спрямо лева, но и също така вкарва в цената негативния за финансите му ефект от това, че регулаторът одобри за третото тримесечие по-ниска от исканата тогава цена на газа.

Последно КЕВР определи от 1 юли 2018 г. поскъпване с 10,8 на сто, вместо с предложените от "Булгаргаз" 18,05 процента. Комисията откри събрани в повече от "Булгаргаз" пари от предишни цени и реши да ги приспадне от влизащата в сила от 1 юли тарифа, което предизвика недоволството на газовия доставчик.

Той обвини регулатора, че не изчислява правилно надвзетия и недовзетия му приход. Затова и в сега предложената цена - от октомври, вкарва и несъбраните суми по сега действащите тарифи, които според дружеството са по-ниски от тези, на които внася руския газ у нас. В края на август председателят на енергийния регулатор Иван Иванов намекна, че този път комисията няма да има механизъм за намаляване на исканото от дружеството повишаване на цената и газът, а след него и парното ще поскъпнат.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти