"Ефектът Шулц" в Германия отслабва
27.02.2017 | 10:10
econ.bg
"Ефектът Шулц" в Германия отслабва
Германците не вярват бившият шеф на ЕП да стане канцлер

За първи път социалдемократите започнаха да губят подкрепа, откакто избраха Мартин Шулц за лидер и кандидат за канцлер на партията в Германия, съобщи "Дойче веле", позовавайки се на социологическо проучване. Социалдемократите губят 1%, докато подкрепата за християндемократите и "Алтернатива за Германия" остава непроменена, пише "Билд ам зонтаг".

Седмичното проучване Sonntagstrend, проведено от Emnid, показва, че социалдемократите събират 32% подкрепа. Въпреки че има минимален спад от 1%, социалдемократите продължават да са до Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз. Без промяна от миналата седмица консерваторите получават 32 на сто подкрепа. "Алтернатива за Германия" остава трета сила в Германия с 9 на сто, следвана от Лявата партия и Зелените с 8% и 7% съответно. Само Свободната демократическа партия подобрява представянето си, увеличавайки подкрепата си с 1% до 7 на сто. 

Въпреки че през последните седмици социалдемократите изпревариха консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Мартин Шулц показа реални шансове да поеме управлението на страната, повечето анкетирани не вярват, че бившият председател на Европейския парламент може да победи Меркел на изборите през септември.

Според проучването 50% се съмняват, че Шулц ще влезе в канцлерството, докато 36% твърдо вярват, че той няма да успее. Това подсказва, че "ефектът Шулц" може да отшуми. 57% смятат, че не може да се вярва на предизборното обещание на Шулц да се подкрепят "трудолюбивите хора", докато 36% се доверяват на обещанието му. Германските федерални избори за парламент ще се проведат на 24 септември т.г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти