Започва Световният петролен конгрес в Истанбул
10.07.2017 | 10:00
econ.bg

Започва Световният петролен конгрес в Истанбул
Българският министър председател също обяви, че ще посети конгреса. Той е поканен от президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган

Световният петролен конгрес, един от най-големите форуми на нефтогазовата индустрия се открива днес, понеделник в Истанбул. Организаторите очакват около 25 хиляди участници, като в това число поне 6 хиляди ще са делегатите,  представители на 50 ресорни министерства.

Конгресът се провежда веднъж на три години. Преди Истанбул, последният конгрес се проведе през 2014 г. в Москва.

Форумът, който трябва да завърши на 13 юли се планира да бъде посетен от президентите на големите петролни компании  ExxonMobil, Saudi Aramco, Shell, British Petroleum, Total, CNPC, OMV, министрите на енергетиката на Русия, Индия, Катар, Турция, Казахстан, Бахрейн, както и генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

Българският министър председател също обяви, че ще посети конгреса. Той е поканен от президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

Форумът дава възможност на шефовете на големите корпорации и представители на ресорните министерства да проведат лични срещи.

Очаква се една от основните теми да бъде предстоящата среща на 24 юли на комитета на министрите за наблюдение на споразумението за намаляване на добива на страните от ОПЕК и ОПЕК +, т.е. страните участващи в споразумението, но извън картела. За планирана такава среща съобщи в неделя министъра на енергетиката на Казахстан Канат Бозумбаев, уточняват от своя страна ТАСС, както и други международни агенции. Сега страните обсъждат възможността за продължаване на споразумението за добив на петрол и след месец март 2018 г., а също така и въпросът за преразглеждане на квотите на срещата във Виена на 30 ноември.

Темите на дискусиите по време на отделните панели са посветени на традиционните за този сектор теми – бъдещето на енергетиката, проблемите при доставките и търсенето на петрол, газ и нефтопродукти, актуалните научни постижения и технологии. 

Очаква се обсъждане на геополитическите предизвикателства, както и разширяването на международното сътрудничество в нефтогазовия сектор.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти