"Зюддойче Цайтунг": България - новият евро-тарикат
12.04.2010 | 14:13
"Зюддойче Цайтунг": България - новият евро-тарикат
Според автора на статията Клаус Брил решението на българското правителство е изненадващо

"Следващият евро-тарикат" - така е озаглавена статията за България във вестник "Зюддойче Цайтунг", която коментира причините за отказа на София да кандидатства за членство в еврозоната.

Ето по-важното от публикацията:

"Кошмарът е непосредствено до нас" - с тези думи започва статията на "Зюддойче Цайтунг", в която българският премиер е цитиран с думите: "България не бива да допуска в никакъв случай гръцкия сценарий". По-нататък германското издание пише: Бедната страна не иска да се плъзне по надолнището. Именно такава бе съдбата на съседна Гърция, която продължава да се бори мъчително за финансовото си оцеляване.

В капана на Тройната коалиция

Това явно е причината, поради която в петък българският премиер и неговият финансов министър алармираха: България има много по-голям бюджетен дефицит от познатия досега. Ето защо правителството се е отказало от надеждите за скорошно включване на страната му в еврозоната, обобщава немското издание.

Според автора Клаус Брил решението било изненадващо, именно защото досега по отношение на фискалната си политика страната е била давана за пример в ЕС. В статията се припомня, че само преди две години бившето правителство обявило бюджетни излишъци, а преди година бюджетният дефицит бил много по-малък от 3-процентната бариера за членство в еврозоната.

"Зюддойче Цайтунг" обяснява на читателите си, че новото българско правителство било "открило капан", поставен от предшествениците му чрез 150 договора за неизплатени суми от над 1 милиард евро. Вестникът цитира българския финансов министър, според когото по този начин бюджетният дефицит скачал от 1,9 на 3,7 процента.

Краят на евро-мечтата

"Зюддойче Цайтунг" цитира отново българския премиер с думите: "Без да иска, нашето правителство стана част от лъжите, разказвани от предшествениците ни пред европейските институции в Брюксел". Волна или неволна, тази "лъжа" ще осуети амбициите на България да влезе в т. нар. евро-чакалня още това лято. Същото важи и за надеждите за въвеждане на еврото през 2013 година.

Статията в немското издание завършва с признанието на Борисов: Отказваме се, защото не изпълняваме критериите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти