Италианската полиция арестува двама души, хакнали имейли на шефа на ЕЦБ Драги и бившия премиер Ренци
10.01.2017 | 15:00
econ.bg

Италианската полиция арестува двама души, хакнали имейли на шефа на ЕЦБ Драги и бившия премиер Ренци
При акцията полицията е конфискувала сървър в Рим, съдържаща хиляди файлове, но 99 на сто от хакнати данни се съхраняват в Съединените щати

Италианската полиция е арестувала двама души по обвинения, че те са хакнали хиляди имейли, в т.ч. тези на управителя на ЕЦБ Марио Драги и на бившия премиер Матео Ренци.

Бяха хакнати десетки хиляди имейл акаунти и сред тях имейли, принадлежащи на банкери, бизнесмени и дори на няколко кардинали от Ватикана, заяви Роберто ди Легами – директор на специализираната полицейска част за киберпрестъпления, която провежда разследването, съобщава агенция Ройтерс.

Ди Легами допълни, че все още е в процес на разследване дали и как е била използвана открадната информация. Според него все още не е ясно колко точно информация е била събрана и доколко важна е била тя.

При акцията полицията е конфискувала сървър в Рим, съдържаща хиляди файлове, но 99 на сто от хакнати данни се съхраняват в Съединените щати, посочи полицейският директор и допълни, че в следващите дни информацията ще бъде изпратена обратно, но ще отнеме известно време, преди тя да може да бъде анализирана.

Сега арестуваната двойка – ядрен инженер и неговата сестра – ще трябва да отговаря по обвинения за незаконно сдобиване с информация, касаеща сигурността на държавата, за нерегламентиран достъп до компютърни системи и незаконно прихващане на съобщения, съобщават от италианската полиция. Двамата арестувани са живеели в Лондон, но с постоянно местожителство в Рим. Арестите са факт, след като италианската пощенска полиция е открила централа за кибершпионаж, която в продължение на години е събирала "деликатна" информация за политици, държавни органи и за най-добрите предприемачи в страната. Разкриването на машинацията е станало с помощта на поделението на ФБР за киберпрестъпления.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти