“Максима Груп” успешно пласира емисия облигации на стойност 300 млн. евро
10.09.2018 | 15:00
econ.bg
“Максима Груп” успешно пласира емисия облигации на стойност 300 млн. евро
Компанията-инвеститор във веригата T MARKET официално стъпи на международния капиталов пазар

“Максима Груп”, която управлява вериги за търговия на дребно в Балтийските страни, Полша и България, успешно реализира емисии от 5-годишни облигации на стойност 300 млн. евро. Облигациите бяха закупени от повече от 60 инвеститори от 14 страни. Търсенето на ценни книжа надхвърли предлагането, като една трета от инвеститорите бяха от Балтийския и Скандинавския регион, a останалите от други европейски страни. 

У нас компанията инвестира в развитието на търговска верига T MARKET, която към момента оперира общо 71 супермаркета. Активната експанзия на веригата през последните две години доведе до увеличаване на мрежата й с над 20 магазина и до нарастване на търговския й оборот с почти 50% за този период.

Публичното предлагане на пакет от облигации на “Максима Груп” повиши прозрачността на компанията, демонстрира международното признание и също така потвърди, че инвеститорите гледат благоприятно на финансовите перспективи и плановете за разширяване на групата в страните, в които оперира. По думите на председателя на управителния съвет и главен изпълнителен директор на “Максим Груп” Далиус Мисиунас чрез тази стъпка компанията е достигнала зрялост, която й позволява да спечели доверието на международните инвеститори и решително да навлезе на световния капиталов пазар. 

Годишният фиксиран купон на облигациите ще бъде 3,25%, като облигациите на компанията са на ниво 3,5%. Споразумението за тяхното придобиване ще се подпише на 13 септември 2018 г. След продажбата се планира включването на облигациите на борсите Euronext Dublin и Nasdaq Vilnius.

През юли Standard & Poor's отреди на “Максима Груп” кредитен рейтинг BB+ със стабилна перспектива. Международната рейтингова агенция оцени високо дружеството въз основа на стабилния ръст в приходите, силната лидерска, нарастващия пазарен дял, устойчивия бизнес модел и стабилност на компанията във всички страни, в които оперира, включително и България. След това за аранжори и дилъри за своята облигационна програма и предлагане “Максима Груп” избра BNP Paribas, Deutsche Bank и SEB Bankas. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти