“Новатек“ изпревари за пръв път „Газпром“ по пазарна капитализация
08.09.2018 | 10:40
econ.bg
“Новатек“ изпревари за пръв път „Газпром“ по пазарна капитализация
Акциите на „Новатек“ нараснаха с 2,9% до историческия максимум от 1152,3 рубли, а на „Газпром“ се повишиха с 0,4% до 147,7 рубли

“Новатек“ изпревари „Газпром“ по пазарна капитализация за пръв път в историята, показват борсовите данни. Капитализацията на най-големия независим производител на газ „Новатек“ достигна 3,491 трилиона рубли, а на „Газпром“ - 3,490 трилиона рубли, показват данните на Московската фондова борса.

Акциите на „Новатек“ нараснаха с 2,9% до историческия максимум от 1152,3 рубли, а на „Газпром“ се повишиха с 0,4% до 147,7 рубли. „Новатек“ успя да изпревари „Газпром“ благодарение на по-добрата си стратегия за развитие на бизнеса, заяви Дмитрий Маринченко, директор на групата за природни ресурси и суровини на международната рейтингова агенция „Фич“.

“От гледна точка на добива на газ „Газпром“ и „Новатек“ са несравними. „Газпром“ добива около 500 милиарда куб.м., а „Новатек“ ще добива след пускането на „Ямал ВПГ“ около 7080 милиарда“, заяви Маринченко.

„Но пазарът вярва повече на „Новатек“. Това е свързано с по-обмислената стратегия на компанията, перспективните нови проекти. Като минус на „Газпром“ могат да бъдат посочени действията на държавата, насочени към допълнително изземане на печалбата не чрез дивиденти, а чрез допълнителни данъци“, добави той. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти