"Нойес Дойчланд": Борисов прилича на Живков
11.05.2010 | 11:35
"Нойес Дойчланд": Борисов прилича на Живков
С него начело България май ще трябва да се готви за студени дни, коментира левият немски вестник

Популист като Живков, мускулест като Шварценегер и скандален като Берлускони - така левият германски в. "Нойес Дойчланд" описва българския премиер Бойко Борисов. Статията е озаглавена "Шах в парка, битка в държавата".

След като описва идиличната картина в софийската Градска градина с шахматистите-аматьори, авторът на статията Михаел Мюлер се спира на срещата за световната шахматна купа между Топалов и Ананд и по-точно на "възмутителното" поведение на премиера Борисов, който на откриването на състезанието в София игнорирал индийския световен шампион и едва след 10 минути благоволил да се ръкостисне с него. Според германския шеф на екипа на Ананд "такова нешлифовано поведение било рядкост".

Да живее едноличната власт!

По-нататък в статията авторът Мюлер описва генезиса на политическата партия ГЕРБ и на Бойко Борисов, когото описва като "скандално-мускулеста смес от италианския премиер Берлускони и калифорнийския губернатор Шварценегер". Що се отнасяло обаче до популизма и прагматизма му, той приличал най-много на Тодор Живков, на когото служел преди 1990 г. в държавния апарат за сигурност, а след това като главен бодигард.

"Това общо впечатление се задълбочава от току що излязлия джобен бестселър "Тайният проект Бойко Борисов" с фрапиращи факти. Тъй като издателството било заставено със съдебно решение да остави няколко страници празни, а авторът предпочел анономност, книжката станала особено търсена.

"Любимото занимание на Борисов е да криминализира политическия противник, което е впрочем и единственото удържано досега негово предизборно обещание" - пише авторът на статията, след което предупреждава, че ако ултра-националистическата партия Атака на Волен Сидеров, подкрепяща властта на Борисов в парламента и държавата по договор и със завидно усърдие, се сдобие с повече влияние, щяло да се стигне до безпрецедентно падане на глави.

Авторът цитира и коментар на в. "24 часа", в който се търсят исторически паралели от Цезар през Де Гол, та чак до Хитлер, Сталин и Мусолини, които във всеки един отделен случай представлявали "отговори на хаоса в държавата" и доказвали, че "едноличната власт в определени моменти била неизбежна и нужна".

Българите да се готвят за студени дни...

Тази еднолична власт понастоящем се представя на външния свят преди всичко със самоотразяване и акционизъм, пише авторът на статията и продължава така: Страстният каратист Борисов обича да се показва със себеподобни. Или пък с културисти. С един такъв бе дошъл и на световното първенство по шахмат. Дали може и той да вдигне 300 кг от лежанка, пита го премиерът. Да, отговаря той, но сега не съм загрят. Борисов кима професионално и с разбиране. С него начело България май ще трябва да се готви за студени дни, заключава авторът на статията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти