"По-зелени" празници. Как?
15.12.2011 | 18:19
"По-зелени" празници. Как?
Най-важното е да изберете коледно дърво в саксия, а не отсечено. То може да бъде купено изгодно от лицензиран разсадник, съветват от WWF

В следващите няколко реда ще ви запознаем със съветите на международната природозащитна организация WWF за това как може да посрещнем едни "по-зелени" празници.

Най-важното е да изберете коледно дърво в саксия, а не отсечено. То може да бъде купено изгодно от лицензиран разсадник. В България има близо 200 такива места, където можете да намерите своето дръвче (пълен списък може да намерите тук).

Ако не разполагате с време да отидете до съответното горско стопанство, можете да купите дръвчето и от търговците във вашия град. Важното в такъв случай е да се уверите, че произходът му е легален, т.е. то не е резултат от бракониерство. Изискайте документ, който да доказва покупката (например фактура), съветват от WWF.

Другият важен въпрос е как да съхранявате дръвчето така, че да бъде годно за засаждане през пролетта. Елхата не бива да прекара в съотвения дом повече от две седмици. През това време тя трябва да се полива редовно и да се държи далеч от радиатори, печки и други източници на топлина.

Най-подходящото време дръвчето да бъде засадено навън е в края на февруари или началото на март. "Важно е да изберете къде точно да стане това. Засадете го в двора, пред блока или в парка на определените за това места. В никакъв случай не засаждайте дръвчето в планината или в защитена територия - привнасянето на чужди видове има негативен ефект върху местната растителност". Това става ясно още от информацията на природозащитната организация.

Aлтернативен вариант е да изберете дърво, което може целогодишно да се гледа у дома. Подходяща е например стайната ела (т.нар. араукария). Тя е с меки, дълги до сантиметър и половина иглички и обича хладните и светли помещения и редовното поливане. Лятото може да бъде изнесена на сенчест балкон.

Второ - Изпрати поздрав за празниците

Поздравителните картички са неизменна част от празника. От WWF съвет да изберете електронни или такива, изработени от рециклирана или FSC сертифицирана хартия.

Трето - украсата

Избягвайте пищните декорации от електрически коледни лампички. Вместо това можете да изработите украсата си сами, като ангажирате цялото семейство.

Четвърто - празничната трапеза

Изберете за трапезата си продукти с български произход - така ще съдействате за намаляване на вредните емисии от транспорта на храните.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти