"Росатом": Проектът за строеж на АЕЦ "Белене" е готов
24.03.2011 | 17:56
"Росатом": Проектът за строеж на АЕЦ "Белене" е готов
От руската компания се надяват строежът на централа да започне още тази година

Проектът за строителство на българската АЕЦ "Белене" е абсолютно готов. Никакви външни фактори, ако оставим настрана "политическите емоции", не могат кардинално да му повлияят. Това заяви изпълнителният директор на една от дирекциите на "Росатом" Кирил Комаров по време на изказването си пред групата за взаимодействие с България в Руската държавна дума, съобщи РИА "Новости".

От своя страна зам.-председателят на комисията Валерий Драганов съобщи, че все още няма "окончателно решение по един от най-перспективните и мащабни съвместни проекти - строителството на АЕЦ "Белене". Това става ясно от информацията на Агенция "Фокус".

Комаров призна, че преговорите са сложни и понастоящем страните не могат да се споразумеят за цената на проекта. Той заяви: Но искрено се надяваме, че в кратки срокове ще бъдат взети всички нужни решения и тази година ще бъде създадена проектна компания и ще започнем строителството.

Припомняме ви, че вчера излязоха данни на Института за пазарна икономика, според които строежът на централа ще струва повече от 11 млрд. евро. Ако АЕЦ "Белене" работи с такава цена, стойността на електрическата енергия ще се увеличи с близо 50%, каза лидерът на СДС Мартин Димитров.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти