"Росатом" доставя в срок ядрено гориво у нас
06.03.2014 | 14:06
"Росатом" доставя в срок ядрено гориво у нас
Има възможност и за използване на алтернативни маршрути, заявиха от компанията

„Росатом“ изпълнява в срок всички задължения по доставката на свежо ядрено гориво и обратното извозване на отработено ядрено гориво към чуждестранните си партньори, съобщават от компанията.

„Независимо от забраната за движение на железопътни композиции, натоварени с продукция, свързана с ядрения горивен цикъл през територията на Украйна, която беше издадена от Държавния комитет по ядрено регулиране на Украйна на 28 януари 2014 година, компанията за гориво на „Росатом” - „ТВЕЛ” ще изпълнява своите задължения по доставката на ядрено гориво за чуждестранните АЕЦ”, заяви вицепрезидентът на ТВЕЛ Василий Константинов.

„Продължаваме да работим в обичайния си режим с всички чуждестранни партньори и те се отнесоха с разбиране към промяната на маршрута”, подчерта той.

По думите на официалния представител на компанията Сергей Новиков, за своевременната доставка на ядрено гориво от Русия е възможно да бъдат използвани варианти, алтернативни на маршрута през Украйна.

„Те могат да се различават както от географска, така и от логистична гледна точка”, отбеляза Новиков.

Експерти на „Росатом“ отбелязват, че при необходимост компанията има вариант за транспортиране на горивните елементи със самолет по алтернативни маршрути. По думите на генералния директор на компанията ALVEL, която осъществява мониторинг на доставките на руско ядрено гориво за чешките АЕЦ, Йозеф Белач, не се предвижда никакво извънредно развитие на ситуацията.

„Компанията ТВЕЛ неведнъж е доказвала, че е надежден доставчик, който е в състояние оперативно да решава възникващите въпроси. Намираме се в постоянен контакт с руските партньори и сме уверени, че горивото за чешките АЕЦ ще бъде доставено в срок, в пълно съответствие със сключения договор, независимо от това какъв вариант на доставки ще бъде избран и колко ще продължи забраната за транспортиране на радиоактивни материали през Украйна”, заяви Йозеф Белач.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти