"Росатом" и бразилските Eletrobras и Eletronuclear подписаха Меморандум за разбирателство
28.11.2017 | 14:00
econ.bg
"Росатом" и бразилските Eletrobras и Eletronuclear подписаха Меморандум за разбирателство
От руска страна документът беше подписан от първия заместник генерален директор и директор на Блока за развитие на международния бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров

Вчера беше подписан Меморандум за разбирателство между руската корпорация „Росатом“ и бразилските Eletrobras и Eletronuclear (част от Eletrobras) за развитие на сътрудничеството в областта на мирното използване на атомната енергия.

От руска страна документът беше подписан от първия заместник генерален директор и директор на Блока за развитие на международния бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров, а от бразилска – от президента на Eletrobras Уилсон Ферейра и президента на Eletronuclear Леонам Сантос Гуимарайеш.

Целта на Меморандума е развитие на взаимноизгодно сътрудничество в областта на мирното използване на атомната енергия, включително възможното сътрудничество по проект за строителството на нова АЕЦ в Бразилия и поддържане на жизнения цикъл на централата (текущата дейност на централата, ремонт и извеждане от експлоатация), третиране на ядреното гориво, удължаване на експлоатацията на съществуващите АЕЦ, подготовка и обучение на кадри, както и разработване на програми за повишаване на информираността на населението за атомните технологии и приложението им. 

„В последните години развитието на сътрудничеството между Русия и Бразилия получи нов тласък: реализираме проекти в сферата на ядрено-горивния цикъл, развива се взаимодействие в сферата на ядрената медицина. Подписването на Меморандума е логично продължение на развитието на партньорството. От една страна Бразилия има челен опит при използването на ядрените технологии и сериозни планове за по-нататъшно развитие на националната си атомна индустрия. От друга страна „Росатом“ разполага с уникална експертиза в сферата на експлоатация на АЕЦ, лидерски позиции в света в строителството на АЕЦ на базата на референтната и безопасна технология на ВВЕР. Това полага здрава основа за взаимноизгодно сътрудничество между нашите страни“, заяви Комаров. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти