"Росатом" настоява да й бъде платено за АЕЦ "Белене"
13.09.2012 | 17:58
"Росатом" настоява да й бъде платено за АЕЦ "Белене"
Според Кирил Комаров българският отказ да бъде платено за оборудването е странен

"Росатом" счита за странни изявленията на представители на българското правителство, че няма да платят готовото оборудване за АЕЦ "Белене". Този коментар направи заместник-генералният директор на руската държавна компания Кирил Комаров по време на конференция на Световната ядрена асоциация, която се провежда в Лондон.

И в момента работата по изготвянето на оборудването за АЕЦ "Белене" продължава. През последните 3 години е била произведена по-голямата част от него. То е готово за поръчителите. Според Комаров не е работа на заводите да съхраняват вече готово оборудване. Българският клиент пък можел да реши какво да прави - да строи или не централата в Белене, информира iNews.bg.

Комаров коментира: "Ние искаме само оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го пратим на клиента. А какво ще го прави след това - може да си го сложи в музей, може и да си го използва в АЕЦ "Козлодуй" – това е негова (на българското правителство - бел.ред.) работа.

"Отнасям се с голямо уважение към нашите клиенти, но ситуацията, в която те отказват да платят онова, което са поръчали и то фигурира в документи, е странна", посочва още директорът в "Росатом". Той допълва, че изявленията на представители на българското правителство, "че ние имаме план да не платим", също му се струват странни, информира руската агенция "Новости".

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти