„Росатом” предаде в търговска експлоатация Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван”
27.12.2018 | 12:20
econ.bg
„Росатом” предаде в търговска експлоатация Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван”
По този начин успешно бе завършен етапът на въвеждане в експлоатация на ядрения остров на енергоблока. Бяха изпълнени всички тестове, предвидени от „Програмата за въвеждане в експлоатация на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван”

Започна търговската експлоатация на Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван” в Китай. По този начин успешно бе завършен етапът на въвеждане в експлоатация на ядрения остров на енергоблока.  Бяха изпълнени всички тестове, предвидени от „Програмата за въвеждане в експлоатация на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван”. Изпитанията потвърдиха, че ядреният остров съответства на заявените в договора технически характеристики и изисквания за безопасност. 

„Това означава, че започва двегодишният период на гаранционна експлоатация, след което енергоблокът ще бъде окончателно предаден на китайската страна”, заяви вицепрезидентът по проектите в Китай от инженерното подразделение на „Росатом” Александър Баник. „С увереност можем да кажем, че изграждането на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван” бе осъществено по график и това важно събитие го потвърждава”, добави той. 

На основата на проведените тестове, според договора между руския основен изпълнител „Атомстройекспорт” (част от инженерното подразделение на „Росатом”) и китайската Ядрена енергийна корпорация Цзянсу (JNPC), в най-скоро време ще бъде подписан протокол за предварително приемане на ядрения остров на Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван”.

„Освен това ми се иска да отбележа, че такъв съществен етап като началото на търговската експлоатация през декември тази година означава, че през 2018 г. съвместната работа на руските и китайските специалисти позволи да се въведат в експлоатация два енергоблока на АЕЦ „Тянван” – Трети и Четвърти. Много сме горди, че тази напрегната работа бе изпълнена в съответствие с графика, одобрен през 2010 г.”, отбеляза Баник.

Предаването в търговска експлоатация на АЕЦ „Тянван” на 22 декември 2018 г. означава, че сега електроенергията, изработвана от енергоблока, започва да се подава в националната енергомрежа на Китай по фиксирани цени, определени от китайските власти. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти