"Топлофикация" ще поиска по-висока цена на парното
13.02.2017 | 08:45
econ.bg
"Топлофикация" ще поиска по-висока цена на парното
Със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в края на миналата седмица беше назначена извънредна проверка в "Топлофикация София" ЕАД

"Топлофикация" ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране по-висока цена на топлинната услуга. Това се разбра от думите на инж. Любен Параланов, председател на съвета на директорите на дружеството, пред БНР.

Той отрече искането за по-висока цена да бъде обвързано с факта, че дружеството ще трябва да изплати редица обезщетения заради прекъснатото топлоподаване в различни квартали на София през изминалата седмица. "Услугата се определя по една методика, определена от комисията. И това няма да зависи от обезщетенията", заяви Параланов. От думите му не стана известно кога въпросът за по-високата цена ще бъде разискван.

Компенсации във връзка с аварията ще получат всички клиенти освен тези в кварталите, в които "Топлофикация" е имала проблем, който е установен в рамките на 48 часа.

"Това, което ръководството на "Топлофикация" е решило и което ние ще предложим на Столичния общински съвет за одобрение, е всички наши клиенти, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени въз основа на това, че те не са ползвали тази услуга, която трябваше да ползват. Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление. За жителите на квартали, в които сме имали проблеми, които са установени в рамките на 48 часа, няма да има обезщетение", заяви още Параламов.

По думите му "Топлофикация" е доказала през цялата зима, че може да доставя услуга. "Основната причина според мен за получаване на тази авария е нарушаване целостта на една от основните артерии на топлопреносната мрежа, която захранва източните квартали на град София. Аз съм инженер и мога да кажа, че тази авария, която се получи, е в резултат на получаване на хидравличен удар. От какво се е получил хидравличният удар е въпрос, който тепърва трябва да преценим и оценим", коментира още инженер Параламов.

През седмицата редица институции се заеха да проверяват какво е причинило проблемите с топлоподаването. Последно и енергийният регулатор назначи проверка в дружеството.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти