"Тройката" ще инспектира Гърция за получаването на последните 31,5 млрд. евро
24.07.2012 | 16:12
"Тройката" ще инспектира Гърция за получаването на последните 31,5 млрд. евро
Атина обеща да намали бюджетния си дефицит до 3% от БВП до края на 2014 г.

Представители на "Тройката" - Международния валутен фонд (МВФ), Европейската Централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), пристигнаха днес в Гърция, за да оценят напредъка на държавата във връзка с усилията ѝ да намали огромния си дълг, предаде "Би Би Си".

Те трябва да преценят дали страната отговаря на условията, за да получи последния транш в размер на 31,5 млрд. евро от спасителния пакет от общо 130 млрд. евро, одобрен през март.  

Атина изостава от плана си за намаляване на разходи, защото икономиката на страната потъва по-бързо от прогнозираното. Очаква се гръцкият премиер да помоли за отсрочка за погасяване на дълговете, предаде iNews.bg.

От МВФ заявиха, че "подкрепят Гърция в преодоляването на икономическите ѝ трудности” и ще помогнат на страната да се изправи на краката си. Въпреки това доклади посочват, че Фондът ще отхвърли молбите за допълнителна помощ.

Гърция беше обещала да намали бюджетния си дефицит до под 3% от БВП до края на 2014 г. В края на миналата година гръцкият дефицит беше 9% от БВП.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти