"Турски поток" ще мине през България, "Газпром" каза "да"
30.11.2018 | 15:00
econ.bg
"Турски поток" ще мине през България, "Газпром" каза "да"
"Газпром" иска да резервира капацитет от газопреносната ни мрежа на границата с Турция, разтълкува съобщението на руската страна енергийният министър. Това е наистина много добра новина за нас, коментира Теменужка Петкова

"Турски поток" ще мине през България, обяви енергийният министър Теменужка Петкова, след като стана ясна официална позиция на "Газпром". Становището на руския газов гигант бе оповестено буквално минути след гласуването в парламента на енергийната стратегия.

"Газпром" внимателно следи развитието на проекта за разширението на националната газопреносна мрежа на България, която се реализира от "Булгартрансгаз" в участъка от българо-турската граница до българо-сръбската граница", обяви ТАСС, позовавайки се на съобщение от компанията.

"Газпром" е заинтересован от реализацията на този проект и очаква обявяването на Третата, обвързваща фаза, пише още в съобщението. "Газпром" планира да вземе участие и в резервирането на мощности, като решението ще бъде взето с оглед на условията, които ще станат известни при обявяването на старта на Третата обвързваща фаза, се посочва още в информацията.

"Газпром" иска да резервира капацитет от газопреносната ни мрежа на границата с Турция, разтълкува съобщението на руската страна енергийният министър. Това е наистина много добра новина за нас, коментира Теменужка Петкова.

"Това означава, съобразявайки се с изискванията на Третия енергиен пакет, че Русия иска да запази обем. "Всичко зависи какви ще бъдат условията, които "Булгартрансгаз" ще обяви за третата обвързваща фаза. След Третата обвързваща фаза ще имаме яснота за обемите и за периода на бъдещите договори за транзитиране, обясни министърът на енергетиката.

Налице е необходимост от изграждане от 11 км до турската граница на наша територия и газоизмервателна станция", обясни следващите стъпки Петкова.

Отделно "Булгартрансгаз" трябва да изгради инфраструктура от 151 км, както и 484 км до българо-сръбската граница. Заедно с тази инфраструктура ще трябва да изградим и две компресорни станции, които да гарантират необходимото налягане за газа.

Цялата инфраструктура на наша територия е за наша сметка, тя ще бъде поета от нашия оператор "Булгартрансгаз", като се очаква цената да възлезе на около 2,6-2,7 милиарда лева.

Трябва да се спази и Законът за обществените поръчки, по който ще бъдат проведени процедурите, а енергийната министърка се надява всичко това да стане в кратки срокове в рамките на една година. "Да се надяваме, че всичко ще бъде максимално добре организирано, така че да не се дават поводи за обжалване", коментира Петкова.

Неофициалната информация за това, че тръбата на "Турски поток" ще мине през България, бе известна още преди десетина дни, но министър Петкова запази мълчание с аргумента, че все още нямаме официална информация от "Газпром". Тя го повтори и в кулоарите на Народното събрание веднага след приемането на промените в Енергийната стратегия, които пък вече бяха последвани от реакцията на руската страна.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти