"Уолстрийт джъртъл": Федералният резерв ще повиши още веднъж лихвата тази година
11.08.2017 | 14:00
econ.bg
"Уолстрийт джъртъл": Федералният резерв ще повиши още веднъж лихвата тази година
Почти три четвърти от анкетираните през август 62-ма водещи икономисти смятат, че Фед ще стартира и процес на постепенно съкращаване на огромния си финансов баланс от близо 4,5 трлн. долара

Анкетираните от “Уолстрийт Джърнъл“ икономисти очакват Федералният резерв да повиши още веднъж лихвата по рефинансирането до края на годината и залагат на трикратно вдигане на лихвените ставки през 2018-а година, потвърждавайки по този начин средносрочните прогнози на Централната банка на САЩ. 

Почти три четвърти от анкетираните през август 62-ма водещи икономисти (или 74,4%) смятат, че Фед ще стартира и процес на постепенно съкращаване на огромния си финансов баланс от близо 4,5 трлн. долара на следващото заседание на 19-и и 20-ти септември. 

Приблизително същия процент от анкетираните (или 74,2%) очакват, че следващото увеличаване на федералната фондов лихва с четвърт процент ще бъде бъде факт на последното за годината заседание през декември. Голяма част от икономистите разчитат, че Фед ще продължи политиката на постепенно затягане (повишаване) на лихвите и през 2018-а година, залагайки на ново трикратно вдигане на лихвите ставки. 

Близо половината от участвалите в последната анкета на “Уолстрийт Джърнъл“ предполагат, че първото повишаване на основната лихва през следващата година ще бъде факт на заседанието на Фед на 20-ти и 21-ви март 2018 година. Подобни са резултати и от аналогично проучване на агенция Ройтерс, като мнозинството от анкетираните икономисти и анализатори също разчитат на вдигане на федералната фондова лихва с 0,25% до диапазона между 1,25% и 1,50% през последното тримесечие на текущата година (най-вероятно на заседанието през декември). 

Голяма част от анкетираните от Ройтерс също залагат и на ново трикратно повишаване на лихвите ставки през 2018-а година. Трябва обаче да се има предвид, че до тогава Централната банка на САЩ може да се окаже с нов управител, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп вземе решение да не номинира отново Джанет Йелън, чийто мандат изтича през февруари догодина. 

Пазарните участници обаче сякаш не споделят тези прогнози, както и оценката на Фед за пътя на повишаване на лихвите ставки, като фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват на под 50% вероятността за трето вдигане на основната американска лихва в рамките на текущата година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти