"Фейсбук" изгражда гигантска соларна ферма в Тексас чрез първите си преки инвестиции във възобновяема енергия
11.06.2019 | 16:55
econ.bg
"Фейсбук" изгражда гигантска соларна ферма в Тексас чрез първите си преки инвестиции във възобновяема енергия
Проектът за 416 милиона долара ще стартира точно, след като "Фейсбук" завърши изграждането на център за данни близо до Албакърки

"Фейсбук" (Facebook) изгражда масивна соларна ферма в Западен Тексас, за която се смята, че е един от най-големите соларни проекти в САЩ, като това са и първите преки инвестиции на водещата социална медия във възобновяема енергия, съобщава агенция MarketWatch.

Бостънската компания за разработка на възобновяеми енергийни източници Longroad Energy обяви наскоро, че е партньор с "Фейсбук" за проекта на стойност 416 милиона долара, при това точно когато социалната медия завършва изграждането на център за данни близо до град Албакърки, припомня БНР.

Проектът Prospero Solar на север от град Одеса, Тексас, ще има капацитет от 379 мегавата, което е достатъчно, за да захранват около 72 000 жилища на базата на средните за страната стойности.

Самият проект надхвърля целта на "Фейсбук" да използва възобновяема енергия за захранване на своите центрове за данни, където световната социална медия съхранява снимки, видеоклипове и друга информация, която хората публикуват на нейната платформа.

Prospero Solar се очаква да бъде завършен през следващата година и ще заема около 7 квадратни километра - повече от пет пъти размера на "Сентръл парк" в Ню Йорк.

Анализаторът Бен Инскеп от базираната в Северна Каролина консултантска фирма за възобновяема енергия EQ Research заяви, че има смисъл "Фейсбук" да инвестира в слънчева енергия, тъй като възобновяемата енергия става все по-достъпна, а центровете за данни на компанията имат огромни оперативни разходи.

"Западен Тексас има някои от най-добрите слънчеви ресурси в страната", посочи той и допълни: "Така че не става дума само за това да се подкрепя възобновяемата енергия. В това има и добър бизнес".

Facebook ще споделя енергията, генерирана от соларната ферма в Теска с компанията Shell Energy North America.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти