"Фейсбук" ще продължи да събира данни на потребителите
24.05.2018 | 09:25
econ.bg
"Фейсбук" ще продължи да събира данни на потребителите
Според данни на ЕП, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг потвърди, че „Фейсбук” ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), който влиза в сила на 25 май

„Фейсбук” ще продължи да събира информация не само от потребителите си, а и от лица, които не са част от социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията й, включително и “Уотсап”. Това съобщи пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на „Фейсбук” отговориха на 18 въпроса на евродепутатите.

Създателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг се яви пред Европейския парламент във вторник, за да бъде разпитан по въпроси, свързани с фалшивите новини, сигурността на потребителските лични данни в социалната мрежа и злоупотребите на "Кеймбридж Аналитика". Изслушването продължи час и половина, като евродепутатите първо трябваше да зададат всичките си въпроси към Зукърбърг, на които впоследствие той да отговори.

Той обеща, че евродепутатите ще получат писмени отговори на въпросите, на които не е успял да отговори на изслушването. Изслушването беше по повод скандала с "Кеймбридж Аналитика" – компания, работила по предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп – за нелегалното източване на данните на над 87 млн. потребители на „Фейсбук”.

Според данни на ЕП, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг потвърди, че „Фейсбук” ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), който влиза в сила на 25 май. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти