"Фолксваген" е близо до споразумение за 4,3 млрд. долара с властите в САЩ относно скандала "Дизелгейт"
11.01.2017 | 12:55
econ.bg
"Фолксваген" е близо до споразумение за 4,3 млрд. долара с властите в САЩ относно скандала "Дизелгейт"
При старта на днешната търговия акциите на автомобилния гигант се повишават с 2,1% към 149,10 евро за една акция

Акциите на "Фолксваген" нарастват с над 2% в началото на европейска търговия, след като инвеститорите приветстваха информации, според които големият немски автомобилостроител е на прага на постигането на наказателно и гражданското споразумение с Департамент по правосъдие на САЩ относно скандала с "фалшивите" вредни газови емисии, добил популярност през последните месеци като "Дизелгейт".

След затварянето на европейската търговия във вторник от "Фолксваген" заявиха, че се намират в напреднали преговори за уреждане на глоба в размер на 4,3 млрд. долара и че компанията планира да се признае за виновна в престъпно поведение.

При старта на днешната търговия акциите на автомобилния гигант се повишават с 2,1% към 149,10 евро за една акция.

Добрата новина е, че "Фолксваген" направи още една важна стъпка за решаване на скандала в САЩ, известен като "Дизелгейт", въпреки, че финансовото въздействие изглежда ще се окаже по-голямо, отколкото досега се очакваше от капиталовите пазари, съобщи в сряда Майкъл Пунзет - анализатор в DZ Bank AG, цитиран от Ройтерс.

Водещият германски концерн заяви, че финансовите последици от споразумението с американските правоимащи органи са надхвърлили 18,2 млрд. евро (около 19,2 млрд. долара) и че е заделила средства за покриване на разходите във връзка с неговото закононарушение, като добави, че все още предстои да се определи финансовото влияние от постигната сделка върху резултати на групировката през 2016-а година.

Повечето анализатори очакваха, че споразумението на "Фолксваген" с властите в САЩ ще бъде постигнато преди администрацията на досегашния президент Барак Обама да сдаде властта на 20-ти януари и ще коства на компанията около 3 млрд. евро.

"Фолксваген" призна преди време за инсталирания нелегален софтуер в дизеловите моторни превозни средства, целящ да фалшифицира резултатите от тестовете на отделяните вредни газови емисии и се съгласи да плати до 17,5 млрд. долара за уреждане на претенции от страна на регулаторните органи в САЩ, на потребители и търговци на нейни автомобили, както и повдигнатите обвинения от американската върховна прокуратура.

Очаква се надзорният съвет на автомобилния производител да се срещен в сряда, за да одобри сделката.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти