"Южен поток" влиза в България край Провадия
01.10.2012 | 10:55
"Южен поток" влиза в България край Провадия
Украйна с интерес да купува газ от България

Проектът "Южен поток", който ще пренася газ от Русия до Австрия, ще бъде втора входна точка в транзитната система на България. Очаква се тя да се намира в района на град Провадия. Това съобщи вчера изпълнителният директор на  „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. Според него това е най-близката точка, в която новата система ще се доближава до вече съществуващата тръба, по която транзитно се пренася "синьо гориво" от Русия до останалите страни от Балканския полуостров. 

На 9 ноември тази година ще бъде взето решение за започване на изграждането на инфраструктура. Тя трябва да доведе до нова входна точка на българска територия. Очаква се тя да е готова някъде около 2015 г., стана ясно още от думите на Темелков.

Тогава може да бъдат направени и промени в договора за транзитен пренос на газ от Русия към останалите държави от Балканския полуостров. Според шефа на „Булгартрансгаз“ те ще бъдат продиктувани от пазара. Той успокои, че каквото и да се случи, няма да се стигне до положение, в което газови тръби, разположени на българска територия, да останат сухи и неизползвани.

Отново вчера стана ясно, че Украйна иска да купува газ от България. Интересът е проявен във връзка с плановете на България да разшири газопреносната си система и да изгради междусистемни връзки с Турция, Гърция и Румъния, както и със строежа на газопровода "Набуко-Запад". По него количества газ от Азербайджан ще се транспортират до Централна Европа.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти