1 лев остава цената на билета в столичния градски транспорт
02.09.2013 | 13:35
1 лев остава цената на билета в столичния градски транспорт
Възможно е поскъпване да има на по-късен етап за сметка на картите за пътуване

Билетът в столичния градски транспорт ще остане 1 лев. Това каза заместник-кметът на столицата Любомир Христов пред в. "24 часа". Той уточни, че в момента Центърът за градска мобилност и експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие обмислят вероятни промени при документите за пътуване и различните тарифи. Целта е да се стимулира използването на картите за по-дълги периоди вместо еднократните билети. 

Сред обсъжданите варианти е цената на билетите да зависи от пропътувано време или разстояние. Има възможност да остане и сегашният модел, при който гражданите да плащат еднаква цена, независимо докъде пътуват. 

Христов подчерта, че е възможно билетът да поскъпне по-нататък за сметка на картите за пътуване. За момента това обаче било само хипотеза. 

Зам.-кметът каза, че в началото на следващата година вероятно ще бъдат пуснати част от новите тролеи, а до края на лятото на 2014 г. всичките 50 трябва да са доставени. 

Той обясни, че предстоят промени в наредбата за организация на движението. С тях вероятно ще се намери решение на въпросите с паркирането на народните представители, общинските съветници и държавните институции. През септември или октомври щяло да се търси решение на казуса със зоните за сигурност около сградите на съдебната власт. 

Според него не трябва да се променя режима за паркиране на хората, които живеят в центъра на столицата. Той каза, че тече неофициален дебат за изменението му. 

Зам.-кметът информира, че до края на годината трябва да приключи изграждането на връзката на бул. "Копенхаген" с бул. "Цариградско шосе" и ремонтът на трамвайното трасе по бул. "България". 

В близките дни трябва да излезе становището на строителното министерство и Националния институт за опазването на недвижимите културни ценности за Лъвов мост. При положителен отговор от двете ведомства главният архитект ще издаде разрешително за строителство на естакадата там в началото на октомври. Тогава ще стартира реализацията на проекта. Там работите ще продължат и през 2014 г. 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти