10 000 лв. глоба, ако променяте градусите на климатика в офиса
18.02.2014 | 10:24
10 000 лв. глоба, ако променяте градусите на климатика в офиса
През зимата в административните сгради температурите ще са между 20 и 23 градуса

Нова наредба може да сложи точка на вечните спорове на колко градуса да работи климатикът в офиса. Проектонаредбата ще определи минималните и максималните градуси на въздуха в офиса и цеха.

През зимата в административните сгради те ще са между 20 и 23 градуса. В цеховете с лека физическа работа - трябва да са 17 - 20 градуса, а в тежките заводи температурите ще са между 16 и 18 градуса, съобщава в. "24 часа".

През лятото температурата в работните помещения трябва да са 23-25 градуса в офиса, 19-22 в цеховете и 18-20 градуса в заводите.

"Това е допустимото минимално ниво за този елемент, който няма да окаже негативно въздействие върху здравето и безопасността на работещия", смята Калина Петкова, началник-отдел "Условия на труд" в Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Към момента също има изискване според Българския държавен стандарт каква да е температурата на работа, но спазването е доброволно.

В проекта не са записани глоби, но такива със сигурност ще има, ако наредбата не се спазва. Те са определени в Кодекса на труда. Работодателят, който не е осигурил нужната температура, може да бъде санкциониран от 1500 до 15 хил. лв., а за служителя, който е променил градусите на климатика - персоналната глоба започва от 1000 лв. и може да достигне 10 хил. лв.

При повторно нарушение наказанията стават двойни. "Истината е, че всеки ще се замисли, когато знае каква е глобата. Нашите служители със сигурност ще бъдат уведомени чрез имейл за това какви трябва да са градусите на температурата в офиса.

"И ще следим за стриктното изпълнение. Най-малкото такава глоба на всеки би била непосилна. Поне на българския пазар на труда", допълва Мирослав Тонев, мениджър продажби в българска фирма.

Новото допълнение в наредбата е, че при код "оранжево" и "червено" за опасни метеорологични явления, работата на открито ще се спира.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти