13 от най-трудните въпроси, които могат да ви питат на интервю в Tesla
24.06.2016 | 16:20
econ.bg
13 от най-трудните въпроси, които могат да ви питат на интервю в Tesla
През какво минават едни от най-добрите в сферата на автомобилостроенето и новите технологии

Ако се чувствате добре, когато сте притиснати, може да помислите за работа за Елън Мъск. „Диамантите се създават с натиск и Мъск е майстор в направата им“, коментира бившият ръководител на HR отдела в SpaceX Доли Синх. Ето с кои 13 въпроса кандидатите за работа в компанията могат да бъдат предизвикани още преди да са започнали да работят за нея:

"Защо Tesla?"

Като цяло процесът не беше труден, но те наистина искат да видят дали достатъчно страстно се припознавате с Tesla и нейната мисия. Наистина ми хареса процесът на подбор, тъй като те не просто търсят някой, който е способен да извършва работата, но и се стремят да наемат кандидат, който страстно желае да работи за компанията“, написа наскоро инженерът от компанията Джеймс Уонг в Quora.

"Какво точно ви мотивира да работите в сферата на автомобилите?"

"Опишете как бихте променили културата на компанията"

"Какво знаете за колите?"

"Разкажете ни върху какви проблеми сте работили и как сте ги разрешили"

По време на конференция, организирана от Business Insider, Мъск посочи пред публиката, че когато попитат кандидатите за работа как разрешават проблеми, отговорите до голяма степен подсказват дали те са квалифицирани за работата или лъжат.

"Какво биха казали за представянето ви бившите ви колеги и ръководители?"

"Опишете в подробности всичко, което сте посочили в CV-то си"

„Вие се намирате на Земята. Изминавате една миля на юг, една на запад и една на север. Намирате се точно в изходната си позиция. Къде се намирате?“

Според биографичната книга „Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future” това е един от любимите въпроси на Мъск, тъй като показва интелигентността на кандидатите. Той има много правилни отговори, но „на северния полюс“ не е сред тях.

„Вие сте в лодка, която е в огромен варел с вода. На лодката има котва, която хвърляте във варела. Нивото на вода в него се покачва или спада?“

Обяснете как работи XYZ

Уонг изтъква, че интервюиращите искат да разберат дали имате основни познания в сферата на инженерството. „Като студент по механика, за мен не бяха много задълбочени въпроси. Това беше част от разговора, в която се опитваха да разберат дали познавам определени концепции и как се справям с разрешаването на проблеми“, посочва бившият стажант в отдела за конструиране на батерии в Tesla Сам Йонгдейл.

„Разкажете ни за случай, в който сте били част от екип и ви се е наложило да разрешавате проблеми“

„Как се справяте с повтаряща се работа?“

„Виждали сме много хора като вас. Какво ви прави различен?“

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти