15 инвестиционни посредника се включват в инициативата "Ден за акции"
11.06.2018 | 14:00
econ.bg
15 инвестиционни посредника се включват в инициативата "Ден за акции"
Инициативата има за цел да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната ни

15 инвестиционни посредника ще участват в четвъртото издание на инициативата на Българска фондова борса-София и Централен депозитар „Ден за акции".

Инициативата има за цел да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната ни. „Денят за акции" ще бъде в сряда, на 13 юни 2018 г., като инвестиционните посредници, които ще се включат в него са:

Авал Ин АД

Банка Пирeос АД

БенчМарк Финанс АД

Булброкърс ЕАД

Варчев Финанс ЕООД

Дилингова Финансова Компания АД

Евро-финанс АД

Елана Трейдинг АД

Капман АД

Карол АД

Първа Финансова Брокерска Къща ЕООД

София Интернешънъл Секюритиз АД

Тексим Банк АД

Ъп Тренд ООД

Юг Маркет АД

Повече информация за „Деня за акции" можете да намерите на интернет страницата на БФБ-София.

В Деня за акции всички индивидуални инвеститори ще могат да купуват и продават акции на основен пазар на Българска фондова борса, без да плащат такси към институциите и комисиони към посредниците. В рамките на борсовата сесия на 13 юни всички поръчки на физически лица до 2000 лв. (стойност на една поръчка) ще бъдат безплатни, като възможността се предлага само до 15 изпълнени поръчки на един инвеститор. 

Това означава, че на 13 юни всеки инвеститор може да направи сделки общо за 30 000 лв. без никакви разходи. 

Очакванията на БФБ-София са и тази година на Деня за акции сделките да се увеличат 3-4 пъти повече от средните.  През 2017 г. безплатният ден на българската борса генерира за поредна година голяма активност и привлече нови инвеститори, които структурираха инвестиционни портфейли основно от акции на SOFIX. 

Дивидентите и доброто представяне на SOFIX в последните години привличат свободните пари

За 2017 г. основният индекс на БФБ нарасна с 15%, а средногодишното му представяне за последните 5 години е 14%.  Разпределението на годишни дивиденти, които държат средногодишна стойност от близо 4% за последните години продължава да бъде решаващ фактор в привличане на инвестиции в български акции.  От 2018 г. някои компании вече гласуваха на своите акционерни събрания, че ще се възползват от законовата възможност да разпределят дивиденти два пъти в годината, което ще увеличи ликвидността за участниците на българския фондов пазар.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти