18% от заетите у нас са трудови мигранти в собствената си страна
01.04.2014 | 20:50
18% от заетите у нас са трудови мигранти в собствената си страна
Половин милион души пътуват общо 600 000 часа дневно

Почти половин милион българи са трудови мигранти в собствената си държава. Това се равнява на 18% от заетите в България. По данни на синдикатите те вече минават броя от 400 000.

Точният брой на пътуващите работници обаче остава неясен. Според Агенцията по заетостта трудовите мигранти по програмата „По-близо до работа" към днешна дата са 5 812. Драстично разминаване - 400 000 с 5 812, се дължи на факта, че не всички си намират работа през бюрата по труда, информира bTV.

Синдикатите са направили свое проучване. Над 400 хиляди са работниците, които всеки ден пътуват до друг град или село, за да работят. Най-често с автобус или влак.

„Представители на бизнеса твърдят, че почти няма място в България, където едно по-голямо предприятие - над 300-400 души, да може да наеме работници от същото населено място”, допълва Лъчезар Богданов - икономист в Индъстри Уоч.

Профилът на трудовия мигрант - не само мъже, но и все повече жени. Мъжете пътуват по-дълго. Най-много са хората със средно образование.

Трудовата миграция в България е повсеместна. Най-интензивно е движението в централните и южните райони - Пловдив, Ловеч, Хасково.

В Пазарджик, например, над 450 души всеки ден пътуват до града, за да работят. Те идват от 59 населени места. Подобно е положението и в Пловдив, Стара Загора, Казанлък. На едва 16 хиляди души им се поемат пътните разходи по различни схеми и програми.

Всички трудови мигранти у нас пътуват общо по 600 000 часа на ден. Над 30 000 души пътуват по час до работа. На други 4 хиляди са им нужни 3 часа, за да се приберат у дома.

„Когато един уморен пътува няколко часа и му се намали производителността на труда, губи повече, отколкото дадените пари за транспорт. Необходим е мониторинг и ежемесечно наблюдение. Но за България това е спасителен пояс в момента - 1/3 от общините са в окаяно състояние по отношение на заетостта”, коментира експертът Божидар Арсов.

Най-голям е броят на трудовите мигранти в секторите строителство, селското стопанство, преработващата промишленост. Те се търсят и най-много.

А по данни от Бюрата по труда в страната в момента се търсят още - химици във Враца, сервитьори в Бургас, шивачи в Благоевград, охранители в Пазарджик, ковачи във Велико Търново.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти