2 млн. кубика дърва се изсичат незаконно у нас всяка година
24.09.2014 | 10:51
2 млн. кубика дърва се изсичат незаконно у нас всяка година
Санкциите за бракониерска сеч са твърде ниски, смята експерт

Всяка година у нас незаконно се изсичат около 2 млн. кубика дървесина. Това сочи анализ на екоорганизацията "Световен фонд за дивата природа", който ще бъде представен днес. В ефира на БНР експертът от организацията Александър Дунчев заяви, че бракониерската сеч се парви със съдействието на държавата и контролните органи.

По думите му горските у нас са принудени да участват в огромен брой схеми, част от които породени от корупционен или политически натиск.

„За да могат да си запазят работата, за да могат да имат приходи за семействата си, те са принудени да прикриват, но и много често да съучастват и да спомагат за незаконните практики в горите“, коментира експертът.

Дунчев заяви също така, че санкциите за незаконна сеч са твърде ниски и на практика не се прилагат. Залавят се не повече от 30 000 кубика, което е нищожна част от общо 2-та милиона кубика, коментира той.

„Наказателната ефективност е критично ниска. Събирателната активност по наказателните постановления е не повече от 15 процента, което показва, че има едно тотално чувство за безнаказаност, не само на високо ниво в корупционните кръгове, а и на ниско ниво при реалните извършители на незаконния добив“, каза още Дунчев.

Според експертите от неправителствения сектор един от начините за справяне с проблема е Агенцията по горите да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет, за да се намали политическият и корупционен натиск върху горските стражари.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти