20 на сто от работодателите у нас търсят персонал
10.06.2014 | 20:50
20 на сто от работодателите у нас търсят персонал
Според прогнозите най-много договори ще бъдат подписани в ресторантьорския бизнес и във финансовия сектор

Почти 20 на сто от работодателите у нас планират да наемат нови хора през идните три месеца на лятото. За разлика от тях само 5% от родните фирми ще съкращават работници. Това показва проучване на голяма международна организация за набиране на персонал.

Изчисленията отчитат, че най-много нови работници ще има в района на Русе. Компаниите там прогнозират ръст на наетите лица от около 19%. Вероятно заради летния сезон, в Бургас също очакват увеличение на подписаните договори от около 15%. В столицата не повече от 11 на сто от фирмите са обявили, че ще запълват работни места.

Най-голямо увеличение на личния състав планират в ресторантьорския и хотелския бизнес. Техните перспективи са за 33-процентно увеличение на заетостта. След тях идват финансовите, застрахователните фирми, както и тези за недвижими имоти и бизнес услуги. Те прогнозират нарастване на броя служители от около 22 на сто.

Добри перспективи за намиране на работа има в областта на транспорта, комуникациите и земеделието. Фирмите с подобна дейност заявяват, че работниците им ще нараснат с около 17%. Данните от проучването показват, че вероятността някой да си намери работа в строителството в идните месеци клони към нула. Компаниите от бранша предвиждат не повече от 1% увеличение на наетите лица. 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти