200 лв. глоба за палатка в планината или на плажа
12.03.2016 | 16:49
econ.bg
200 лв. глоба за палатка в планината или на плажа
Санкцията може да стигне и 1000 лв., ако се установи, че са увредени пясъчните дюни

200 лв. е глобата за всеки, който опъне палатка, където и да било в България, независимо дали е на плажа или в планината. Това се посочва в промени в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от туристическото министерство.

Измененията са внесени с член 207а, който гласи, че който иска да къмпингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги, се наказва с глоба от 200 лв.

Глобата може да достигне и 1000 лв., ако се установи, че заради къмпингуването са увредени пясъчните дюни или замърсена околната среда. Лицето носи и имуществена отговорност за причинени вреди, гласят промените.

Друга алинея посочва, че който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. „л", се наказва с глоба в размер на 3 000 лв. или имуществена санкция в размер на 5 000 лв.".

Наскоро депутатите приеха промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, според които дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие е забранено.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентът Росен Плевнелиев обнародва промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но е сезирал Конституционния съд за текстовете в него, които въвеждат забрана и глоби за къмпингуване и паркиране на 100 метра от плажната ивица.   

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти