3 млрд. паунда достигнаха приходите на английската висша лига
05.06.2014 | 16:10
3 млрд. паунда достигнаха приходите на английската висша лига
Очаква се скоро голяма китайска компания да купи отбор от първенството на Острова

Английската висша лига достигна ниво на приходи от 3 млрд. паунда през сезон 2013-2014 г., информира „Би Би Си“.

Едва четири години бяха нужни на английското първенство, за да премине границата от 3 млрд. паунда, като тогава приходите удариха 2 млрд. Данни на счетоводната къща Deloitte сочат за двойно увеличение в печалбите за последните седем години.

Като ключов фактор за успеха на английското първенство се считат преговорите с медиите за телевизионните права. Статистиката сочи, че всеки един мач, даван по телевизията, носи приходи от около 6,5 млн. паунда. Докато в клубовете в челото на таблицата са взели по 25 млн. паунда допълнително от телевизионни права.

От Deloitt изтъкват и друга причина за възхода на Висшата лига. Те припомнят факта, че до преди 10 години е имало само един чужденец, собственик на обтор в Английското първенство, докато през сезон 2012-13 г. вече половината отбори са собственост на чуждестранни инвеститори. Новите предприемачи идват от различни страни по целия свят с нови бизнес идеи и разбирания, както и спомагат за комерсиализирането на първенството по цялото кълбо. Въпрос на време е, някоя голяма китайска компания да придобие отбор от Висшата лига, именно защото там английското първенство е на почит, смятат анализатори.

В по-голям мащаб, „Големите пет европейски лиги“ са увеличили приходите си с 5% до 9,8 мрлд. евро. Това са първенствата на Англия, Германия, Италия, Франция и Испания.

Интересен е фактът, че голяма част от печалбите отиват при ограничен брой големи клубове, като Ювентус. В Италия например, Старата госпожа е прибрала почти три четвърти от приходите от Серия А, равняващи се на 97 млн. евро за сезон 2012-13. На „Ботуша“ основната част от приходи продължава да е от телевизионни права, докато Бундеслигата остава единственото първенство, където телевизионните права не са най-голямата част от печалбите. В Германия доходността е предимно от високата посещаемост на футболните мачове.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти