35 страни се обединиха около нови насоки за ядрената политика
26.03.2014 | 17:10
35 страни се обединиха около нови насоки за ядрената политика
Инициативата бе подкрепена твърдо от САЩ, Япония и Великобритания

35 страни от общо 55  се обединиха около въвеждането на единна ядрена политика. САЩ, Обединеното Кралство и Япония са сред държавите, които твърдо стоят зад инициативата, стана ясно на среща в Хага относно ядрената сигурност, информира "Би Би Си".

Други ядрени сили като Китай, Индия и Пакистан не участваха във форума.

Американският президент Барак Обама беше домакин на първата такава среща във Вашингтон през 2010 г., само година след като обяви ядрения тероризъм за една от най-големите заплахи за националната сигурност. 

Руският президент Владимир Путин не присъства на двудневната среща и вместо това изпрати министъра на външните работи Сергей Лавров.

Обама подчерта, че 12 държави от целия свят се отървават находищата си на обогатен уран и плутонии.

„Имаме много голям напредък в борбата ни за ядрена сигурност, но все още имаме какво да подобрим, за да изпълним нашите 4-годишни амбициозни цели. Ние искаме да подсигурим всички ядрени източници, за да премахнем риска“, допълни американският президент.

Барак Обама поздрави Украйна за решението от 2010 г. да премахне всички опасни материали от ядрените отпадъци.

„Ако това не се беше случило, тези опасни ядрени отпадъци щяха да са още там. Предвид затруднената ситуация в Украйна, това щеше да породи още притеснения“, заяви Обама.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти